De Russische overheid is bereid om te praten met Nederland en Australië over de ramp met vlucht MH17.
Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten aan RTL Nieuws. Moskou stelt echter een voorwaarde: de gesprekken zouden zich moeten richten op de schuld van Oekraïne.
In een uitgebreide verklaring noemt Moskou het Nederlandse onderzoek naar de ramp ‘vooringenomen’.
In mei hebben Nederland en Australië officieel Rusland aansprakelijk gesteld en verzocht om in overleg te treden. Het overleg zou moeten leiden tot ‘oplossing die recht doet aan het enorme leed en de toegebrachte schade’. Dat kan met het erkennen van schuld of bijvoorbeeld een vorm van schadevergoeding voor nabestaanden.
In oktober hebben beide landen die oproep opnieuw gedaan.
"Wij zijn bereid met Nederland en Australië het hele complex aan problemen te bespreken", schrijft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring, "mede met het doel professioneel te kijken naar de verantwoordelijkheid van Oekraïne".
Russisch materieel
Het toestel van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht geschoten. Het was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden kwamen om.
Onderzoekers hebben geconcludeerd dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten, is afgevuurd uit een installatie van het Russische leger. Die was in het geheim vanuit Koersk in Rusland naar Oost-Oekraïne verplaatst.
Tot op de dag van vandaag woedt in het gebied rondom de steden Loehansk en Donetsk een oorlog waarbij Rusland militairen en materieel inzet aan de zijde van zogenoemde separatisten. Formeel geldt er een wapenstilstand, maar besprekingen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk hebben niet geleid tot een werkelijk eind aan het conflict.
Rusland probeerde MH17-onderzoek te stelen
Zeker één officier van de Russische militaire inlichtingendienst GROe heeft in Maleisië geprobeerd informatie van het onderzoek naar de ramp met MH17 te stelen. Dat maakte de Britse ambassadeur aan Nederland Peter Wilson eerder deze maand bekendgemaakt.
Wilson sprak op een persconferentie met minister van Defensie Ank Bijleveld en Onno Eichelsheim, de baas van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Daarop werd onthuld dat de MIVD een operatie van vier Russische officieren tegen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag heeft verijdeld .
De officier die in Maleisië actief was, is een van de vier die in Nederland werd betrapt. Hij richtte zijn vizier op meerdere Maleisische overheidsinstellingen, waaronder de Maleisische politie en het kantoor van de procureur-generaal.